(0515) 57 61 69 info@fic.nl

De subsidieregelingen voor de aanschaf van elektrische voertuigen zijn in 2023 weer gestart. Dit betekent dat u een mooie subsidie kunt krijgen als uw BV een elektrische bedrijfsauto koopt. Maar ook privé kunt u hiervan profiteren.

Emissieloze bedrijfsauto’s

Aanschaf of lease. Sinds 10 januari 2023 is het loket voor de zogenaamde ‘SEBA’ (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) geopend. Via deze regeling kan uw BV tot maximaal € 5.000 subsidie krijgen op de aanschaf of lease van een emissieloze bedrijfsauto.

Percentage. Als middelgrote en grote ondernemer ontvangt u met deze regeling 10% van de nettocatalogusprijs bij een voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die de fabrikant of importeur heeft aangebracht voor het kenteken is afgegeven. Bij een voertuigcategorie N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kilo ontvangt u 10% van de verkoopprijs zonder btw. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12%.

Voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • uw BV heeft nog geen definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat u de subsidieaanvraag indient;
  • de bedrijfsauto staat op het moment van de subsidieaanvraag nog niet op naam van uw BV in het RDW-kentekenregister;
  • het moet gaan om een volledig uitstootvrije bedrijfsauto die rijdt door een elektromotor;
  • de bedrijfsauto is nieuw. Dit betekent dat de eerste tenaamstelling in Nederland, de datum eerste toelating en de datum laatste tenaamstelling allemaal dezelfde datum hebben.

Aanvraag. Wilt u meer informatie of de subsidie direct aanvragen, kijk dan op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sebaLet op.  In 2022 ging het snel met deze subsidie. Zorg er dus voor dat u voorbereid bent!

AanZET

Naast de SEBA zal naar verwachting op 4 april 2024 ook de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) openen. Dit is een subsidie voor de aanschaf van emissieloze trucks. Het subsidiebedrag is een percentage van de verkoopprijs van de vrachtauto. Dit loopt op voor zwaardere trucks. Ook krijgen kleinere ondernemers een hoger subsidiepercentage.

Privéaanschaf elektrische personenauto

SEPP. Ook privé kunt u mogelijk profiteren van een vergelijkbare subsidieregeling. Deze geldt enkel voor particulieren en kunt u dus niet binnen uw BV toepassen. Het gaat hierbij om de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Het loket voor de SEPP is geopend sinds dinsdag 10 januari 2023. Voor nieuwe elektrische auto’s is er € 2.950 subsidie (€ 3.350 in 2022), voor tweedehands auto’s is het subsidiebedrag € 2.000.

Voorwaarden. De subsidie geldt zowel voor koop als voor private lease. Voor de subsidie gelden de volgende voorwaarden:

  • het gaat om een volledig elektrische personenauto met een actieradius van minstens 120 kilometer;
  • de catalogusprijs die geregistreerd staat in het kentekenregister van de RDW ligt tussen de € 12.000 en € 45.000;
  • de nieuw aangeschafte elektrische auto moet minstens drie jaar op uw naam blijven staan. Leaset u een elektrische personenauto, dan moet de auto vier jaar op uw naam staan.

Aanvragen. Meer informatie over deze subsidie vindt u op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/seppLet op. Ook hier geldt: op is op.

Als u van deze subsidieregelingen gebruik wilt maken, verdiep u dan tijdig in de specifieke voorwaarden. Houd daarbij vooral de aanmeldingstermijnen en het maximale budget goed in de gaten.

Bron: tipsenadvies.nl